onze oma's wisten het wel!


Verstopt

De afvoer van de wasbak was verstopt.  Soda, warm water, een nachtje weken hielpen allemaal niets. Er moest  hulp bij komen.  De mannen ontmantelden de afvoer,  haalden er een hoop vuil uit, kochten nieuwe onderdelen en puzzelden alles weer in elkaar.  Met succes:  het stroomt allemaal weer door.

Ook in ons leven stroomt het niet altijd door.  Net als bij de afvoer slibt er regelmatig  het een en ander aan.  Zorgen, conflicten, oud verdriet, spijt, het gevoel geen liefde waard te zijn, jaloezie, hebzucht,  gemakzucht zijn er een paar voorbeelden van.  Ze leiden ons af van onze bestemming. Ze vragen bakken energie.  En ze verhinderen tenslotte het zicht op Gods liefde .  

Wat moet je er mee?  


Onze oma’s  wisten het wel.  Die begonnen in deze tijd van het jaar een grote schoonmaak. Ramen en deuren open. Dekens kloppen, gordijnen wassen, kasten leeg halen en het laatste kruimeltje dat achterop de plank lag, wegpoetsen.  
Na een paar dagen rook het huis als nieuw. Ken je daar de vreugde nog van? De tinteling...  ? De helderheid..? Het welkom aan het nieuwe seizoen?  


Ik vermoed dat onze oma’s  die grote schoonmaak hebben overgenomen van de joodse families die net voor hun Paasfeest hun huizen opruimden, omdat al het gegist brood, tot het laatste kruimeltje, verwijderd moest worden. Dat had een diep symbolische betekenis. Gist staat voor alles dat het ego doet ‘rijzen’. De Talmoed (Berachot 17a) noemt: corruptie, trots, hoogmoed, afgoderij en ijdelheid. In dat rijtje passen ook begrippen als onderdrukking, vooroordelen en vervolging. Zoals je het huis ontdoet van gegist brood, zo moet je je ego in de aanloop van Pasen ook ontdoen van alles dat aan geslibt is en je ego opblaast.






Je innerlijke ruimte opruimen
Jezus geeft in Mattheus 6 drie manieren om je innerlijke ruimte op te ruimen: bidden, vasten en aalmoezen geven. Je zou kunnen zeggen dat aandacht voor gebed je meest directe weg naar God opent. Vasten is ‘nee’ zeggen tegen een opstapeling van voedsel of spullen. Het leert ons  de betekenis van ‘genoeg’.  Aalmoezen geven leert ons wegschenken uit medeleven met de mens naast je die in een penibele situatie zit. 

Drie oude, geijkte wegen die ons helpen ruimte te scheppen voor  het nieuwe leven dat we met Pasen ontvangen.  Joodse mensen eten ongegist brood in de acht dagen van Pasen.  De Zohar noemt dat het ‘Pesach medicijn’.  Want het verbindt een mens met zijn meest pure staat van zijn.  

Hoe zou het zijn als we met Pasen Jezus’ verrijzenis  konden vieren als  mensen in wie het Nieuwe Leven vrijuit kan stromen? 


bewerking artikel Bijeen, vastennummer 2019  

Reacties

Populaire posts van deze blog

trage vragen

Op reis met de Drie Koningen, 12 heilige nachten

labyrint 10 (van de 12): Maria labyrint in Wernhout (NB)