vijf goede redenen om te komen mediteren in het komend seizoen


Vijf  goede redenen om met ons te komen mediteren in het komend seizoen




1) Het werkt ontspannend. Elke meditatie begint met een ontspanningsoefening die je in het hier en nu brengt. Weldadig na een dag werken, in de file staan, mantelzorgen, kinderen begeleiden en noem maar op. De meeste deelnemers komen van huis. Maar er zijn er ook die rechtstreeks uit hun werk komen. Stropdas af, colbertje uit en uitademen  pfff........ 'Heerlijk', zeggen zij.

2) Veruit de meeste deelnemers zijn tussen de 30-55 jaar.  Mediteren is dus niet voor 'oude mensen'.  Juist in het spitsuur van het leven heb je misschien behoefte aan stilte, aan een anker om rust te vinden. Je bent geen uitzondering!   Stel het niet uit tot 'later' als je het verlangen kent. Een oud deelneemster geeft aan dat ze juist in de tijd dat ze veel moest zorgen voor haar moeder, veel aan deze meditaties had.  En een andere oud-deelneemster, huiswerkbegeleider, vertelt dat een leerlinge die ze meteen na de meditatie bezocht had opgemerkt dat ze 'veel aardiger was dan anders'.  

3) De groep helpt je!  Vaak heb je wel een verlangen om thuis iets aan meditatie of stilteoefeningen te doen, maar dan komt het er weer niet van. Ach je kent het wel.  'Ik doe het straks'.... maar straks komt niet.  'Ik doe het deze week want dan ben ik toch vrij', maar na die week eisen andere dingen je aandacht weer op.  'Ik sta gewoon een kwartiertje eerder op',  maar vandaag ben ik te moe. Niets menselijks is ons vreemd. Mediteren in de groep geeft je een back-up.  Vergeet de kracht van anderen die met hetzelfde bezig zijn (en ook dezelfde worsteling hebben) nooit!  Bovendien krijg je van ons concrete inspiratie om je weg op internet te vinden. Er zijn leuke apps die het mediteren een stuk gemakkelijker maken.



4) Het is christelijk mediteren, maar je hoeft niet een kerkbezoeker te zijn om mee te doen.  Het is zelfs niet noodzakelijk lid van een kerk te zijn. We spreken God wel aan, we zoeken God ook. We lezen bijbelteksten. Maar het is geen gespreksgroep of studie groep. Geen discussie dus. Geen uitleg dus. Je mag ze voor zichzelf en tot jezelf laten spreken. Heb je vragen:  na afloop is er alle gelegenheid die te stellen. 

5) Wij zijn en blijven enthousiast over de rijkdom van onze eigen christelijke traditie. Te vaak wordt de zondagse viering gezien als de enige vorm van kerk-zijn. Maar dat is ze niet. We kennen vele andere vormen:  lectio divina, het levensgebed, bidden met Ignatius van Loyola, bidden met een (als dan niet) religieuze afbeelding, centering prayer, labyrint lopen enz. enz.  Ze komen in de cursussen allemaal langs. Natuurlijk zal de ene vorm je beter liggen dan de andere. De cursus is juist geslaagd als je een beetje je eigen weg kan vinden in de meditatie-land.  


Geef gehoor aan je verlangen. Je zult de vruchten ervan plukken!




De inleidende cursus vindt plaats op dinsdag 11 en 25 september, 9 en 23 oktober van 19.00 tot 20.00 uur
Locatie: Ontmoetingskerk IJsselstein, Andorrastraat 2. (kerkzaal)
Begeleiding: Marion Korenromp en Irene van der Meulen (predikante PGIJ)

Voor wie al (een beetje) ervaring heeft met mediteren, zijn er  maandelijkse meditatiebijeenkomsten. Elke maand doen we weer een andere meditatievorm, soms iets bekends en soms iets nieuws. Na afloop is er altijd gelegenheid om nog even na te praten met een kop koffie of thee. Als je wilt, kun je elke maand een uitnodiging per e-mail ontvangen.
Data: 18 sept, 16 okt, 20 nov, 11 dec, 15 jan, 19 feb, 19 mrt, 16 apr, 21 mei, 18 jun; 19.00-20.00 uur
Locatie: Ontmoetingskerk (kerkzaal)
Begeleiding: Marion Korenromp  en Irene van der Meulen (predikante pgij)


Stuur een mailtje als je je wilt opgeven of nadere info wilt.  mar.korenromp@outlook.com 

Reacties

Populaire posts van deze blog

trage vragen

Op reis met de Drie Koningen, 12 heilige nachten

labyrint 10 (van de 12): Maria labyrint in Wernhout (NB)