watertijd

Watertijd
‘Dit is dan het huiswerk voor de zomer', zei de trainer, ‘maar  denk erom: vakantietijd is watertijd. Tijd om met je voeten in een beekje te zitten of de zon in de zee te zien zakken. Dan doe je hier dus helemaal niets aan. Geen studieboek. Niet inloggen op de site van de opleiding. Begrepen?'  We werden best vrolijk van die opdracht. Maar we dachten er ook het onze van. Misschien konden we toch wat inhalen of een ietsiepietsie vooruit werken in die weken zonder al te volle agenda’s? Waarom zou watertijd zo belangrijk zijn? 
Het antwoord vond ik in een verhaal. Het vertelt dat mensen eens bij een klooster aanbellen. Ze mogen een dagje meeleven. Ze eten samen met de monniken. Ze gaan met hen aan het werk. En ze bidden samen . Ze vinden het maar vreemd dat deze mannen in zo'n verlaten oord bij elkaar zitten en vragen naar het nut ervan. De monnik legt hun een wedervraag voor: 'wat kun je niet zien in bewegend water en is wel zichtbaar in stilstaand water? '  Ze zwijgen. De monnik antwoordt: 'ons eigen spiegelbeeld.' 
Het water van ons leven is vaak in beweging.  Soms veroorzaken we die beweging zelf. Soms komt het op ons af. Wat doe je als zoonlief een week na de aanslag in Manchester toch naar een mega-concert wil? Hoe vrij kan je je 14 jarige dochter laten? Wat doe je als je slachtoffer wordt van een ongeluk veroorzaakt door iemand die even zat te Appen? Het verhaal van de monnik zegt: zolang het water een gevaar vormt omdat het in beweging is, moet je alleen crisismaatregelen nemen. Je ziet immers nog niet wat je er echt mee moet. Eerst moet je wat afstand kunnen nemen en een beetje tot rust komen voordat je weet wat nu goed is om te doen.  
Jezus hield van water. Hij vertrouwde het zo, dat Hij er overheen liep. Zijn leerlingen denken op dat moment dat ze zullen verdrinken.  Ze denken dat Jezus een spook is. De rust keert terug als Hij zich bekend maakt. ‘ Ik ben er, zegt Hij. Het is Gods naam, zo weten de leerlingen. De rust keert terug. Ze gaan zien: ‘we zijn nooit alleen.  Ook niet wanneer we alleen maar bang zijn.’  Dat brengt rust. 
Vakantie is watertijd. Tijd om te mijmeren. Internet naar de zaak uit. Geen studieboeken mee. Laten we tot onszelf en tot hernieuwd vertrouwen komen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

trage vragen

Op reis met de Drie Koningen, 12 heilige nachten

labyrint 10 (van de 12): Maria labyrint in Wernhout (NB)