voor in de agenda (na de zomer)

Voorproefje van een nieuw seizoen.






Je werkt waarschijnlijk, net als ik, naar de zomervakantie toe.
Eerst maar even een paar weken rust.
Dan kijk je weer verder.
Maar toch valt de theaterfolder in de bus.
Op een verloren moment kijk je eens in je agenda:
zou het in september van de yogacursus kunnen komen?

Het is nog te vroeg om je vast te leggen.
De kerk is geen wereldberoemde band
waar je nú de kaartjes voor moet kopen.
Toch licht ik alvast een tipje van de sluier van wat voor je voorbereiden
voor de maanden september-december 2019

Misschien trekt iets je aandacht
en noteer je dat je er aan het eind van de zomervakantie nog eens naar wil kijken.

In september begint

De doorlopende groep christelijke meditatie. 
heb je al ervaring in (christelijke) mediteren, dan is er de doorgaande groep. Die mediteert maandelijks en is op basis van inloop.
Datums

2019: 17 september, 15 oktober, 19 november, 10 december.
2020: 21 januari, 18 februari, 17 maart, 21 april, 19 mei, 16 juni
Plek:  Ontmoetingskerk IJsselstein
Begeleiding:  Marion Korenromp en Irene van der Meulen 

De workshop trage vragen. Trage vragen zijn vragen die niet zomaar met 'ja' of 'nee' te beantwoorden zijn en soms jarenlang met je meegaan. Een paar voorbeelden:  wat is liefhebben? Waar ben ik thuis?  Hoe geef ik mijn grenzen aan?  In deze workshop gaan we creatief aan de slag rondom een trage vraag die nu voor je leeft. Aan het einde daarvan ben je een stapje verder. Je hebt een glimp van een antwoord gevonden.
Datum: woensdag 26 september 2019, 19.30-21 uur
Plek: pastoraal centrum basiliek, St. Nicolaasstraat 12, 3401 BS IJsselstein
Onkosten: vrijwillige bijdrage
Let op: er zijn slechts 10 plekken!
Begeleiding: Marion Korenromp 


In oktober start 

De beginnerscursus christelijke meditatie.  Aan het begin van de avond is er 4x een meditatie met steeds een andere meditatievorm uit de christelijke traditie. Wees er op tijd bij. Eerdere cursussen waren razendsnel vol

Data: donderdag 3, 17 en 31 oktober en 14 november van 19.00-20.00 uur
Locatie: Ontmoetingskerk (kerkzaal)
Begeleiding: Marion Korenromp (r.k. pastoraal werker) en Irene van der Meulen (da)
Aanmelden en meer info: E-mail / 06-15257355 (max. 15 deelnemers


We starten een boekenclub!  
We hebben gekozen voor romans met een thema dat aanzet tot verdieping van diverse levensvragen. Welke inzichten kan dit boek ons geven in ons persoonlijke leven? Voor de eerste bijeenkomst is er gekozen voor het boek 'De trooster' van Esther Gerritsen. Deze eerste avond vindt plaats op donderdag 10 oktober om 19:30 uur in de Emmauskerk in Nieuwegein.
Data: 10 oktober, 28 november, 23 januari, 26 maart en 21 mei, om 19:30 uur.
Kosten: vrijwillige bijdrage, plus eventuele aanschaf van de te lezen boeken. 


We beginnen een jaargroep met maandelijkse bijeenkomsten rondom Mensen van de Weg, een project van www.lazarus.nl. 6 Levensvragen van moderne mensen zullen centraal staan. We verkennen ze, onderzoeken daarna hoe die vragen in het leven van Jezus spelen en verrijken ons met de inzichten die dat geeft.

Excursie Oudenbosch

Niet in Rome geweest dit jaar? Ga dan op 12 oktober met ons mee naar Oudenbosch. Daar staat de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara, een kleine versie van de Sint Pieter in Rome met een voorgevel die lijkt op het front van de St. Jan van Lateranen. Architect Pierre Cuypers, die toch vooral de man was van de neogotiek, ontwierp deze neobarokke kerk in opdracht van pastoor Hellemons, een pastoor met een grote voorliefde voor Rome. Het was de tijd van het katholiek reveil en Hellemons liet deze kerk bouwen ter ere van de Nederlandse zoeaven, die tussen 1866 en 1870 vanuit Oudenbosch naar Italië vertrokken ter verdediging van de Pauselijke Staat. Het waren circa 3000 mannen, die aan dit avontuur begonnen. We komen er meer over te weten in het Zouavenmuseum. Misschien vindt u in de registers zelfs nog wel een familielid terug.

Wat gaan we doen deze dag?

·         rondleiding in de basiliek

·         bezoek aan het Zouavenmuseum

·         indien mogelijk: rondleiding in het voormalige jongensinternaat Sint Louis



We starten in Oudenbosch om 10.30 uur en het programma duurt tot circa 16.00 uur.

Hoe komt u er?

We gaan ervan uit dat u op eigen gelegenheid naar Oudenbosch komt. Mocht dat een probleem voor u zijn, wilt u dit dan bij de aanmelding vermelden.

Wat kost het?

€ 20,-, inbegrepen rondleidingen, entree en lunch.

Aanmelden graag vóór 1 oktober 2019: vorming@3eenheidparochie.nl


De winter kan je besteden aan de Round Robin,  Dat zijn kleine boekjes die in een groep van 8 mensen rondgaan in een cirkel.  In elk boekje vul je een paar bladzijden rond het aangegeven thema. Dat kan schrijvend, tekenend, schilderend. Er kan in geplakt worden, Wat je wil.  Het thema van deze winter wordt 'dankbaarheid'.  Iedereen werkt in zijn eigen tijd en in zijn eigen huis en krijgt per keer zo'n 2 of 3 weken.


In november start  
Veel kloosters brouwen bierOp 9 november om 15:00 uur gaan we een bierproeverij bijwonen in Kleiburg (Bijlmer/Amsterdam)

Dit omvat:



·         Ontvangst met een proefglaasje (bier van een lichtere variant)

·         Uitleg over ontstaan klooster en brouwerij

·         Uitleg over brouwproces in de brouwerij

·         Proefglaasje bier (bier van middensegment)

·         Bekijken, ruiken aan en proeven van Ingrediënten

·         Proefglaasje bier (zwaardere variant)

·         Aansluitend borrelhapjes 

Dit alles zal ongeveer 20/25 euro p.p. kosten afhankelijk van het aantal deelnemers.



U kunt u opgeven voor deze bierproeverij via: vorming@3eenheidparochie.nl  na opgave ontvangt u verdere informatie.



Creatief schrijven
is een actieve vorm van  mediteren. Er komen 2 bijeenkomsten met schrijfoefeningen rondom 2 Bijbelverhalen.Data:  7 en 21 november, 19.30-21.30 uur
Plaats:  Ontmoetingskerk IJsselstein
Kosten:  vrijwillige bijdrage.
Begeleiding:  Marion Korenromp 
Zelf papier en pen meenemen. 



Creatief schrijven is een manier van schrijven die je helpt je te bezinnen op je leven. De oefeningen zijn kort, maar krachtig.  Ze brengen je inzicht in je leven en helpen je te luisteren naar de fluisteringen van je hart. Ze openen een weg naar eigen-wijsheid.

Deze eenvoudige oefeningen passen we in deze twee workshops toe op bijbelverhalen.  In de eerste workshop schrijven we rond het verhaal van ‘de verloren zoon’ . In de  tweede workshop staat de ontmoeting tussen Jezus en Zaccheus centraal.  Kom en laat je verrassen  door wat deze oude verhalen je nú te zeggen hebben.
Schrijfervaring is niet nodig. Er wordt op geen enkele manier een oordeel uitgesproken over je tekst. Neem zelf pen en papier mee.

De beide workshops staan los van elkaar. U kunt kiezen voor één van hen.  U kunt ze ook samen volgen.




The(e)maatje.


Er bestaan wandelmaatjes, kaartmaatjes, taalmaatjes en hardloopmaatjes. Nu nodigen we u uit thee-maatje te worden. Wat betekent dat? Wel: we komen samen in een huiselijke sfeer.  We krijgen een introductie over verschillende soorten thee, proeven ervan en eten er wat lekkers bij. Ondertussen leren we elkaar wat kennen.

Dan is het tijd voor een thema.  We lezen uit het boekje ‘stad vol ballonnen’ van Femke van der Laan, weduwe van Eberhard van der Laan, burgermeester van Amsterdam.  Deze bundeling van  haar columns in het Parool gaat over ‘een jaar van rouw’.  Ze schrijft zo beeldend, dat het ons hart zal raken. 

Plek:  Knus bij Ann,  Dorpsstraat 40, 3433 CL Nieuwegein                                                              Tijd:  dinsdagmiddag 12 november van 14-16 uur.                                                              Begeleiding:  Marion Korenromp en Ali Elbertse                                                                         Kosten:  €15 (onbeperkt thee/koffie, een gebakje en kopieën uit het boekje)

We gaan lekker tuttig haken en breien!  Dit jaar wordt het een kerststal. Denk niet dat je volleerd handwerkster moet zijn. Het patroon is eenvoudig.

We zullen ons in de advent voorbereiden op kerstmis, De online retraite van de Jezuïeten biedt ons het materiaal. Voor het vierde jaar zullen we een wekelijks 'thee met een thema' organiseren waarin we onze ervaringen zullen uitwisselen.
Data:  5, 12 en 19 december van 14-15 uur
Plek:  de kleine Johannes, Montfoort
Begeleiding:  Marion Korenromp  en Mia van Jaarsveld
Bijeenkomsten zijn op basis van inloop. Opgeven is daarom niet nodig.  Het is wel fijn om je op te geven voor de teksten van de online retraite. Gegevens volgen.


In december start 
De 81 deelnemers aan het jaarwoord sluiten dat project in december af.  Zij hebben zich in 2019 laten vergezellen door een woord dat een kwaliteit benoemt waarin ze willen groeien. In 2020 komt er weer zo'n groep.  Wees attent op de aankondigen.  Het kan je veel brengen!


Mis je nog iets?

Suggesties zijn altijd welkom!

Reacties

Populaire posts van deze blog

trage vragen

Op reis met de Drie Koningen, 12 heilige nachten

labyrint 10 (van de 12): Maria labyrint in Wernhout (NB)